Negatif SEO

negatif seo
SEO
14 Eki 2016
3316

İyi bir seo firması ile çalıştınız ve siteniz artık zirvede yerini aldı. Bu sizin için harika bir gelişme tabiki. Ama bu durumdan rahatsızlık duyan birileri var. Kim mi? Rakipleriniz.

Negatif SEO, SEO’nun tam tersi işlemlere verilen isimdir. SEO ile web siteniz arama motorlarında üst sıraya çıkarılması hedeflenirken, Negatif SEO ile sitenizin sıralaması düşürülmesi amaç olarak görülür. Kendileri için yaptığı SEO çalışması ile sizden üst sıralara çıkamayan rakiplerinizin başvurduğu bu etik olmayan yol ile web sitenizin SEO’dan olumsuz etkilenmesi amaçlanmaktadır. Negatif SEO’nun erken tespit edilmediği durumlarda rekabeti yüksek kelimelerde ilk sayfada olan siteniz arama motorlarından tamamen silinebilir.

Kötü niyetli rakiplerin online saldırısı olarak nitelendirdiğimiz Negatif SEO’dan en az etkiyle çıkmanın yollarını paylaşacağız.

Negatif SEO Nasıl Yapılır?

  • Bir anda yüzlerce spam bağlantı göndererek ( rakibe backlink kasarak)
  • Siyah şapka SEO teknikleri kullanmak ve daha sonra bu durumu Google’a raporlamak.
  • İndexlenmeyen içeriğinizi çalarak bir başka web sayfada yayınlayarak, sitenizi kopya içeriğe düşürerek
  • Sitenizdeki güvenlik açıklarından faydalanarak ele geçirerek
  • Sunucunuza atak saldırılar yaparak site hızınızı yavaşlatarak

Negatif SEO Tespiti

Google Search Console

Sitenize yönelik bir Negatif SEO saldırısı söz konusu ise Google Search Console yardımıyla yapılan web spam ve manuel işlemleri görebilirsiniz.
Google Search Console de Tercihler kısmında e-posta bildirimlerini açmanız halinde, yaşanacak herhangi bir sorunda e-posta adresine bu konuda uyarı gelecektir.

negatif seo tespiti

Backlink Kontrolü

Web sitenize gönderilen kalitesiz backlinkler aynı anda yüzlerce olmak zorunda değildir. Sitenizi sizin anlamayacağınız şekilde düşürmek isteyen negatif seocular sitenize yavaş yavaş kalitesiz backlinklerle doldurarak gerilere düşmenize neden olabilir. Bunların tespitini yapmanız için belli aralıklarla backlink kontrolü yapmalısınız. Backlink kontrolünüzü yine aynı şekilde Google Search Console üzerinden, sitenize bağlantıları menüsü altından yapabilirsiniz. Bilginiz dışında eklenen backlinklerin listesini alarak sonraki adımlarda anlatacağımız şekilde link reddetme aracını kullanabilirsiniz.

Negatif SEO’dan Korunmak

  • Bilginiz dışında eklenen linkleri Google Disawow aracılığı ile reddedebilirsiniz.
  • Kopya içerik hilesine düşmemek için sitenize eklediğiniz içerikleri Google Search Console aracılığı ile Google Gibi Getir yaparak indexleyebilirsiniz.
  • Web sitenizin güvenliğini en üst düzeye çıkarın, şifreleriniz zor olsun.
  • Hızlı bir hosting sağlayacısı ile çalışın, websitenizin hızını düşürerek negatif seo uygulayan rakiplerinizden korunun.
  • Son olarak; Black Hat SEO yapmayın!

Negatif SEO’dan korkmayın, başarınızı gerçek iş hayatında kıskananlar olabileceği gibi, çevrimiçi dünyada da olacaktır. Artık yapmanız gerekenleri biliyorsunuz. Gerisi düzenli SEO’nuzu yapmak ve zirvenin keyfini çıkarmak.